Przepis i sposób przygotowania na: lodowe ciasto
Kroki postępowania
Pozostałe mleko wyciskamy na herbatniki tworząc wzdłuż nich pasy.
Całość zalewamy lekko schłodzonymi lodami śmietankowymi. Przykładamy kolejna warstwą herbatników.
Dekorujemy dowolnie. U mnie przed podaniem ciasto polałam czekoladą i udekorowałam śmietanką.
W garnku umieszczamy szklankę mleka, szklankę śmietanki 30% oraz cukier. Podgrzewamy całość do rozpuszczenia cukru. Między czasie ubijamy żółtka. Ubite dokładamy do ciepłego mleka, cały czas intensywnie mieszając. Całość podgrzewamy na małym ogniu, aż masa delikatnie zgęstnieje. Nie dopuszczamy jednak do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Pozostałą śmietanę 30% ubijamy. Do ubitej dokładamy śmietanę 12 % oraz przestudzona mieszaninę.
Po dokładnym wymieszaniu lody wstawiamy do zamrażalnika. Po około godzinie schładzania mieszamy je i wylewamy na przygotowaną warstwę herbatnikową. Na wygładzoną powierzchnie wykładamy pozostałe herbatniki. Wraz z blaszką pozostawiamy nasze lodowe ciasto do całkowitego zamrożenia.
To pyszny deser lodowy, ciasto, którego nie musimy piec:).
Słodycz herbatników przełamana słodyczą tofii. Dodatkowo pyszny śmietankowy smak lodów sprawi, że ten deser podbije nasze serca:).