Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki różane.
W szklance letniego mleka rozpuścić drożdże.
Do miski wsypać mąkę,wlać drożdże i masło,wbić 3 żółtka,wsypać 2 łyżki cukru,dodać szczyptę soli i 2 łyżki smalcu.
Zagnieść ciasto i wstawić przynajmniej na 3 godziny do lodówki,ale można zostawić na całą noc.
Wyrośnięte podzielić na 8 części.
Każdą z nich cienko rozwałkować i podzielić na 16 trójkątów.
(rozwałkowane koło przecinamy na połowę,połowy na ćwiartki itd)
Na każdy trójkąt nałożyć łyżeczkę marmolady (ja dodaję z róży)i zwinąć od szerszego boku zaczynając.
Rogaliki można posmarować żółtkiem i posypać cukrem.
Piec 15-20 minut w 180 stopniach.
Wychodzi 128 sztuk :-)