Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle Ziemniaczane z Śliwkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 3 duże
mąka pszenna 500 gram
jajko 1
sól
śliwki wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle Ziemniaczane z Śliwkami

* ja używałam mrożonych śliwek pokrojonych przed zamrożeniem w małe cząstki.

Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na mniejsze częsci i ugotuj w nieosolonej wodzie.
Jeszcze gorące ziemniaki przeciśnij przez praskę i wystaw do wystudzenia.
Do zimnych ziemniaków dodaj jajo i mąkę. Całość wyrób na gładką masę.
Z ciasta uformuj wałek i odkrawaj z niego małe placuszki.
Każdy placuszek należy odrobinę rozpłaszczyć i nałożyć na niego śliwki, a następnie formować z niego kulę lub pierożek ( wg uznania ).

Do dużego garnka wlej wodę, wsyp odrobinę soli, zagotuj i na wrzątek wrzucaj knedle.

Gdy knedle wypłyną na wierzch to gotuj jeszcze około 5 minut.

Gotowe knedle podawaj na ciepło posypane cukrem lub polane śmietaną, wg własnego uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 26.02.2014 19:09
Bardzo chętnie bym teraz kilka zjadła :)
gibli 12.02.2014 11:43
moje ulubione:)
noninka77 11.02.2014 10:48
pyszny obiadek:)
Paolcia 11.02.2014 10:35
nie przepadam... wolę z mięsem :)
norweska20 11.02.2014 10:27
apetyczne te knedle

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak