Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grzybowa z grzybów suszonych

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby suszone 20-25 dkg
kurczak 1/2 szt
cebula biała 1 szt
pietruszka 1 szt
marchewka 2 szt
smietanka do zup i sosów 2-3 łyżki
sól
pieprz
mąka 1 łyżka
makaron drobne kolanka 10-20 dkg
pietruszka zielona

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa z grzybów suszonych

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Grzyby moczymy w zimnej wodzie przez 2-3 godziny ,a następnie gotujemy około 30 minut. Po ugotowaniu miękkie grzyby pokroić na mniejsze kawałki . Mięso kurczaka wyczyścić podzielić na mniejsze kawałki i ugotować wywar (pamiętając o zbieraniu szumowin) razem z warzywami. Ugotowany wywar przecedzić . Do rosołu wlać wywar grzybowy razem z grzybami i jeszcze raz zagotować na wolnym ogniu dodając przyprawy. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z kilkoma łyżkami wywaru aby nieco zagęścić zupę oraz śmietankę do zup i sosów .Podać z ugotowanym makaronem , ja daję moje ulubione drobne kolanka i świeżą natkę pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malina 21.02.2014 12:47
super zupka
Wafelek2601 15.02.2014 18:50
Pyszna zupka, uwielbiam grzybową
gusia1000 12.02.2014 00:21
Dobra zupa.
romanrafal
romanrafal 11.02.2014 17:41
smaczna zupka
Dorian 11.02.2014 15:08
pyszna zupa
berys18 11.02.2014 11:47
wspaniała zupa
gosia561 10.02.2014 10:01
idealna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak