Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort brzoskwiniowo – truskawkowy

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt w opisie
krem brzoskwiniowy w opisie
Krem truskawkowy: w opisie
śmietana 30% 1 szklanka
galaretka niebieska 1
perełki do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Tort brzoskwiniowo – truskawkowy

Kroki postępowania

1
Biszkopt:
6 jajek
8 łyżek mąki pszennej
7 łyżek cukru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno i dodajemy stopniowo 5 łyżek cukru. Żółtka z pozostałym cukrem miksujemy na puszysty kogel – mogel i dodajemy do białek. Następnie dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy łyżką. Masę przelałam do silikonowej formy w kształcie serca – piekłam w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Ostudzony biszkopt przekroiłam na 3 części.
Krok 1 - Tort brzoskwiniowo – truskawkowy foto
2
Krem brzoskwiniowy:
1 puszka brzoskwiń
250 gram serka mascarpone
1 cytryna
cukier puder (wedle uznania)
3,5 łyżeczki żelatyny

Brzoskwinie odsączamy z syropu i przekładamy do malaksera (2 połówki odłożyłam do dekoracji) – brzoskwinie miksujemy na jednolity mus. Serek mascarpone miksujemy po czym stopniowo dodajemy do niego 1,5 szklanki brzoskwiniowego musu oraz sok wyciśnięty z całej cytryny. Masę brzoskwiniową dosłodziłam do smaku cukrem pudrem. Żelatynę rozpuściłam w 1/4 szklance wrzątku – letnią dodałam do masy.
Krok 2 - Tort brzoskwiniowo – truskawkowy foto
3
Masa truskawkowa

50 dag truskawek
1 galaretka truskawkowa
1/3 szklanki wody

Truskawki razem z wodą miksujemy na jednolity mus. Do garnka przelewamy 2 szklanki musu i nastawiamy na gaz (mieszamy by się nie przypalił), gdy zacznie wrzeć to zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę truskawkową – bardzo dokładnie mieszamy do czasu aż się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3 - Tort brzoskwiniowo – truskawkowy foto
4
Dolny oraz środkowy biszkopt nasączamy syropem spod brzoskwiń. Dolny biszkopt obficie smarujemy powidłami śliwkowymi, po czym wykładamy 1/2 tężejącej masy z brzoskwiń i przykrywamy drugim biszkoptem, na który wykładamy tężejącą masę z truskawek. Gdy truskawkowa masa jest całkiem sztywna to dajemy pozostały krem brzoskwiniowy i przykrywamy trzecim blatem biszkoptu.
Krok 4 - Tort brzoskwiniowo – truskawkowy foto
5
Śmietanę ubijamy na sztywno. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzątku, ostudzoną galaretkę stopniowo wlewamy do ubitej śmietany.
Krok 5 - Tort brzoskwiniowo – truskawkowy foto
6
Tężejącą masą obkładamy dookoła tort, dekorujemy brzoskwiniami, żelkami i kremem. Z perełek zrobiłam napis.
Krok 6 - Tort brzoskwiniowo – truskawkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata9 04.02.2014 09:26
super ci wyszedł
fotoviderek 04.02.2014 07:10
Prześliczny torcik :)
Mysiunia 03.02.2014 20:43
Tort robiłam w maju 2013 roku na urodziny mojego narzeczonego :) Tort znikał bardzo szybko, w trakcie imprezki nie miałam czasu na zrobienie zdjęcia w przekroju, nawet o tym nie myślałam :)
Katarzyna/kate1980 03.02.2014 19:51
jaki śliczny
Beatris 03.02.2014 14:46
Szkoda, że nie ma zdjęcia w przekroju, ale rozumiem, że był dla Kogoś:) Przepysznie wygląda:)
Magda24 03.02.2014 12:05
wspaniały jest
magdalea 03.02.2014 11:55
pięknie się prezentuje
Monika58 03.02.2014 11:52
jaki piękny i smaczny
Alex_M 03.02.2014 11:43
świetny torcik :)
Megg 03.02.2014 11:29
przepiękny torcik
babajaga1969 03.02.2014 11:27
piękny i bardzo smaczny torcik
as28 03.02.2014 11:21
śliczny i pyszny torcik
Marta1986 03.02.2014 10:41
pyszne słodkości
Botwinka 03.02.2014 09:56
Wygląda przepysznie.
2milutka 03.02.2014 09:49
jaki ładny torcik..:)
bietka 03.02.2014 09:47
śliczny torcik :)
V_kuchareczka 03.02.2014 09:47
wspaniale się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak