Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie z pieczarkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
sól
mąka ziemniaczana 25 dkg
jajko
sos
pieczarki 20 dkg
cebula 1/2
masło 2 łyżki
Kucharek przyprawa do potraw
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z pieczarkami

Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i mielimy maszynką do mięsa. Do zmielonych ziemniaków dodajemy jajko i mąkę ziemniaczany i wyrabiamy ciasto. Następnie formujemy kulki i robimy dziurkę. Gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia 2 minuty. SOS. Obrane pieczarki smażymy na roztopionym maśle razem z cebulką. Podlewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut i zagęszczamy zawiesiną z mąki i wody. Doprawiamy do smaku. Ugotowane kluski polewamy przygotowanym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 26.02.2014 14:17
pyszne,nam sam widok już slinka leci :-)
Alex_M 11.02.2014 12:24
pysznosci :)
Marlenka.S 03.02.2014 18:34
świetne danie, bardzo lubię kluski śląskie
w mojej kuchni 03.02.2014 05:23
dobre danie podano
Rafał10 02.02.2014 22:50
Na pewno bardzo smaczne takie jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak