Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z dżemem wiśniowym

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 40 dag
masło 40 dag
jajko 1 sztuka
sól 1 łyżeczka
woda 1 szklanka
dżem wiśniowy 1 słoiczek

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z dżemem wiśniowym

Kroki postępowania

1
Sól wsypujemy do wody i mieszamy do momentu rozpuszczenia jej. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko i wodę. Zagniatamy. Zawijamy je w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez pół godziny. Zimne masło rozwałkowujemy i schładzamy przez 30 minut. Ciasto przekładamy na stolnicę, rozwałkowujemy na placek, na środek kładziemy rozwałkowane i schłodzone masło, przykrywamy je ciastem podstawowym i rozwałkowujemy. Ciasto składamy na trzy części i schładzamy w lodówce.
Krok 1 - Rogaliki z dżemem wiśniowym foto
2
Rozwałkowujemy je ponownie, składamy znów na trzy części i rozwałkowujemy. Następnie schładzamy. Postępujemy tak kilka razy. Następnie ciasto rozwałkowujemy, kroimy w kwadraty, wykładamy na każdy po łyżeczce dżemu wiśniowego, składamy na pól i widelcem zlepiamy brzegi.
Krok 2 - Rogaliki z dżemem wiśniowym foto
3
Ciastka pieczemy przez około 12 minut w temp. 200 stopni.

Smacznego :)
Krok 3 - Rogaliki z dżemem wiśniowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 13.02.2014 16:15
Pyszne muszą być.
IKrakowianka 07.02.2014 10:49
bardzo lubię takie słodkości
gibli 07.02.2014 00:43
SMACZNE:))
everay 06.02.2014 22:47
ślicne:)))))
agnieszka131919 06.02.2014 22:14
uwielbiam takie
margaret 06.02.2014 21:19
pyszności:)
Joannasz3190 06.02.2014 21:15
Moje smaki :)
Agata3 06.02.2014 20:24
przepyszne!! ;)
Konczi 06.02.2014 20:03
to coś dla mnie, pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak