Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z kurczaka z ananasem i jabłkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety z kurczaka 2 szt
jabłko 1 szt
cebula 1 szt
ryż 1 szkl
ananas w puszce 2 plastry
śmietana 18 proc 3 łyżki
Przyprawa curry orientalna Prymat 2 łyżeczki
masło 1 łyżka
sól
pieprz
olej 1 łyżki
sok ananasowy 3/4 szkl
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
kostka rosołowa 1 szt
tymianek 1/2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z kurczaka z ananasem i jabłkiem

Kroki postępowania

1
Cebule, jabłko i ananasa kroimy w kosteczkę – (dzielimy te składniki na dwie części,1 do ryżu druga do mięsa). Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebule, ananasa i jabłko,
Krok 1 - Filet z kurczaka z ananasem i jabłkiem foto
2
Dodajemy ryż, tymianek, liść laurowy, 1 łyżeczkę curry – chwilkę smażymy.
Krok 2 - Filet z kurczaka z ananasem i jabłkiem foto
3
Następnie dolewamy do ryżu 3 szkl. wody, dodajemy kostkę rosołowa i sól – gotujemy (ok.10 minut). Tak przygotowany ryz przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni ok 15-20 minut.
Krok 3 - Filet z kurczaka z ananasem i jabłkiem foto
4
Kurczaka kroimy w paseczki, posypujemy papryka, sola – smażymy. Następnie do kurczaka dodajemy resztę cebuli, ananasa i jabłka wszystko razem przez chwile podsmażamy. Do kurczaka wlewamy sok z ananasa i dusimy ok 15 minut. Dodajemy śmietanę dokładnie mieszamy doprawiamy sola i pieprzem do smaku.
Krok 4 - Filet z kurczaka z ananasem i jabłkiem foto
5
Do gotowego ryżu dodajemy łyżkę masła – mieszamy. Kurczaka podajemy z ryżem.
Krok 5 - Filet z kurczaka z ananasem i jabłkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patryska76 06.02.2014 18:51
Ciekawa propozycja ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak