Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowe niebo w gębie
Zetrzeć skórkę z pomarańczy, wycisnąć sok.
Zetrzeć czekoladę.
Wymieszać margarynę i cukier drewnianą szpatułką.
Dodać jajka, mąkę, sok z pomarańczy i połowę startej skórki.
Na końcu drożdże. Dobrze wymieszać.
Trzecią część ciasta wylać do formy. Obsypać połową startej czekolady. Dodać drugą z trzech części ciasta, potem resztę startej czekolady i to przykryć pozostałym ciastem. Piec 40 min.
Przed wyjęciem z formy schłodzić w temperaturze otoczenia.
UWAGI:
- można udekorować placek kostkami konfitury z pomarańczowej skórki, kawałkami czekolady, albo przykryć glazurą z sokiem pomarańczowym
- bardziej oryginalne jest dodanie kostek z konfitury z imbiru do ciasta