Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z pieczonej marchewki

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

marchewka 200 gram
pietruszka 1 sztuka
por 4 cm
woda 300 ml
migdały 10 gram
sól,pieprz, chili w płatach do smaku
tymianek 1 (suszony)

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z pieczonej marchewki

Marchewkę obrać, umyć i osuszyć. Pokroić na grube plastry. Przełożyć do miski, dodać sól oraz tymianek i wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia ( najlepiej silikonowej bo wtedy nie trzeba używać tłuszczu), tworząc jedną warstwę aby dobrze się upiekła.

Wstawić do nagrzanego do 200 st piekarnika i piec około 20-25 minut aż zmiękknie. Resztę warzyw umyć i osuszyć. Pietruszkę pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, wlać wodę i ugotować do miękkości.

Następnie dodać pieczoną marchewkę i pogotować jeszcze około 2 minut. Zdjąć z ognia, doprawić solą, pieprzem i świeżo mielonym chili. Wymieszać. Zblendować. Na suchej i czystej patelni uprażyć migdały. Przed podaniem posypać krem migdałami. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 06.02.2014 14:11
Wypróbuję ;)
Renataj 06.02.2014 10:02
Ciekawy pomysł z tym zapiekaniem marchewki - warto spróbować.
pawel123 06.02.2014 09:28
ale pyszności
Kuchenka 06.02.2014 07:49
fajne nawet :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak