Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety cielęce z parmezanem w pikantnym sosie z pieczarkami

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cielęcina 400 g
jajko 1
kasza manna
Kucharek przyprawa do potraw 1/3 łyżeczki
pieprz do smaku
papryka mielona 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
czosnek 3 ząbki
pieczarki 300 g
chili w płatkach do smaku
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku
parmezan starty duża garść
mąka pszenna

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety cielęce z parmezanem w pikantnym sosie z pieczarkami

Kroki postępowania

1
Mięso zmielić, dodać jajko, pieprz, nieco kucharka oraz garść startego drobniutko parmezanu i troszkę kasy manny - zagnieść na dość zwartą masę, uformować kulki, obtoczyć je w mące i włożyć do lodówki.
Krok 1 - Pulpety cielęce z parmezanem w pikantnym sosie z pieczarkami foto
2
Zagotować 3 szkl. wody, dodać płatki chili, paprykę mieloną, imbir i pieprz ziołowy do smaku. Zagotować i zmniejszyć płomień.
Krok 2 - Pulpety cielęce z parmezanem w pikantnym sosie z pieczarkami foto
3
Do wywaru włożyć przygotowane pulpety i gotować kilkanaście minut. Sos lekko zagęścić zawiesiną z mąki i wody.
Krok 3 - Pulpety cielęce z parmezanem w pikantnym sosie z pieczarkami foto
4
Doprawić świeżo utartym czosnkiem.
Krok 4 - Pulpety cielęce z parmezanem w pikantnym sosie z pieczarkami foto
5
Pieczarki pokroić i usmażyć na suchej patelni ceramicznej lub teflonowej, aby nie przywierały.
Krok 5 - Pulpety cielęce z parmezanem w pikantnym sosie z pieczarkami foto
6
Grzyby dodać do sosu i chwilkę poddusić na niewielkim ogniu.
Krok 6 - Pulpety cielęce z parmezanem w pikantnym sosie z pieczarkami foto
7
Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Krok 7 - Pulpety cielęce z parmezanem w pikantnym sosie z pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 29.04.2014 07:31
muszę spróbować
Kejti 10.03.2014 01:14
Fajne mięsko :-)
Habibi 14.02.2014 11:02
Wyjątkowego smaku i aromatu nadał całemu daniu parmezan dodany do mięsa :)
Katarzyna/kate1980 06.02.2014 17:56
świetne na obiad
w mojej kuchni 06.02.2014 07:26
moje smaki w Twoim daniu
2milutka 05.02.2014 18:28
smaczne na pewno:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak