Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorowy chlebek do odrywania
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, zioła prowansalskie i mieszamy.
Dolewamy pracujące drożdże oraz resztę ciepłej wody, ale stopniowo, tak aby ciasto nie było za rzadkie, wyrabiamy przez około 10 minut.
Przykrywamy miskę czystą ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy pastę: do blendera przekładamy pomidory suszone, czosnek, olej, koncentrat, zioła, miksujemy chwilkę, nie za drobno. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wałkujemy na grubość około 0,3-0,5 cm na kształt prostokąta, smarujemy pastą pomidorową i kroimy na 6 długich, dość równej szerokości pasów. Pasy ciasta układamy jeden na drugim i kroimy na 6 dość równych kawałków - otrzymamy w ten sposób 36 kwadracików z ciasta.
Blaszkę keksową (dł. 22-25cm, ja użyłam 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia i stawiamy pionowo.
Układamy kwadraciki z ciasta jeden na drugim pastą pomidorową do góry, ostatni kawałek ciasta układamy pastą do środka.
Blaszkę stawiamy poziomo i lekko przesuwamy kawałki z ciasta, tak by wypełnić całą blaszkę na długość, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 45 minut, aż ciasto wypełni całą formę i podrośnie.
Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!