Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidorowy chlebek do odrywania

4.0
(30)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
drożdże 30 g
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
oliwa 4 łyżki
woda letnia 250 ml
na pastę pomidorową:
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
cukier 1-2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
olej z suszonych pomidorów 3-4 łyżki
suszone pomidory 10 (w oleju)
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorowy chlebek do odrywania

Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru oraz 3-4 łyżki ciepłej wody (z tych 250 ml), mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, zioła prowansalskie i mieszamy.
Dolewamy pracujące drożdże oraz resztę ciepłej wody, ale stopniowo, tak aby ciasto nie było za rzadkie, wyrabiamy przez około 10 minut.
Przykrywamy miskę czystą ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotowujemy pastę: do blendera przekładamy pomidory suszone, czosnek, olej, koncentrat, zioła, miksujemy chwilkę, nie za drobno. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wałkujemy na grubość około 0,3-0,5 cm na kształt prostokąta, smarujemy pastą pomidorową i kroimy na 6 długich, dość równej szerokości pasów. Pasy ciasta układamy jeden na drugim i kroimy na 6 dość równych kawałków - otrzymamy w ten sposób 36 kwadracików z ciasta.

Blaszkę keksową (dł. 22-25cm, ja użyłam 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia i stawiamy pionowo.
Układamy kwadraciki z ciasta jeden na drugim pastą pomidorową do góry, ostatni kawałek ciasta układamy pastą do środka.
Blaszkę stawiamy poziomo i lekko przesuwamy kawałki z ciasta, tak by wypełnić całą blaszkę na długość, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 45 minut, aż ciasto wypełni całą formę i podrośnie.

Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gibli 01.03.2014 21:06
pomysł ciekawy:)
mufinka79 06.02.2014 18:35
Dziękuję wszystkim za bardzo miłe słowa :)
Kolorowa 05.02.2014 17:32
Bardzo zachęcające !!
monika141 05.02.2014 13:18
pyszny chlebek
matesko 05.02.2014 10:01
ciekawy przepis
monia2005 04.02.2014 20:25
ale pięknie wygląda, normalnie krzyczy zjedź mnie :-)
Karolcia12 04.02.2014 18:42
ekstra chlebek
Romanowka 04.02.2014 18:40
super chlebek, smakowicie wygląda
stokrotka 04.02.2014 18:23
Ale fajna propozycja
ao_12 04.02.2014 18:22
rewelacyjny chlebek :)
brioszka 04.02.2014 17:52
coś rewelacyjnego!
Bernadeta1 04.02.2014 17:51
przepis rewelacja a jak pysznie wygląda
adelajda 04.02.2014 17:50
Perfekcyjny wypiek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak