Przepis i sposób przygotowania na: Babka cytrynowa z lukrem cytrynowym
Wlej sok z cytryny, likier i krótko zmiksuj. Zmniejsz obroty miksera na najwolniejsze i dodawaj po łyżce mąki i miksuj do połączenia się składników.
Przełóż ciasto do dokładnie wysmarowanej masłem i starannie obsypanej kaszą manną foremki z kominkiem o pojemności 2,6 litra. Wstaw ją do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz 40 minut.
Gotowe ciasto zostaw w formie na 10 minut do przestygnięcia, a następnie delikatnie wyjmij z formy na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.
LUKIER: cukier puder ucieraj z wrzącą wodą, następnie dodaj sok z cytryny i jeszcze przez chwilę ucieraj do uzyskania jednolitej konsystencji. Na wystudzonej babce rozprowadź lukier i udekoruj drobno posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową.
*Bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki użyte do zrobienia tej babki miały temperaturę pokojową.