Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczek do chleba

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karczek 1 kg
czosnek 8 ząbki
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżeczka
woda 3 szkl
ziele angielskie 4 ziarenka
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 ziaren
Soda oczyszczona Prymat 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Karczek do chleba

Marynata: Wszystkie składniki na marynatę czyli...woda, 5 ząbków czosnku,soda, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz - gotujemy i studzimy. Zimną marynatą zalewamy karczek, nakłuwamy go w kilku miejscach widelcem i chowamy do lodówki na 24 godz.
Wyciągamy karczek z marynaty, osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek przeciskamy przez praskę i nacieramy nim karczek. Posypujemy przyprawami i nacieramy nimi z każdej strony. Ciasno zwijamy sznurkiem. Gotowy karczek wkładamy do rękawa, nakłuwamy od góry i wkładamy do piekarnika temperatura 180 stopni ok 60 minut. Pod koniec pieczenia, nacinamy rękaw i pieczemy jeszcze ok 10 minut (żeby nam się ładnie karczek zapiekł ). Ostawiamy do wystudzenia.

Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 21.04.2014 12:37
bardzo dobre mięsko
mirecka12 04.02.2014 13:11
robię podobne i jest pyszne
Iwa27 03.02.2014 19:22
wyglada pysznie
DorotaZ 03.02.2014 17:50
Super mięsko:) Idealne na kanapki i do obiadu:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak