Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczana sałatka obiadowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki 4 średnie
jabłko 1 duże
cebula 1 średnia
sok z cytryny
olej 2-3 łyżki
cukier
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczana sałatka obiadowa

Kroki postępowania

1
Buraki umyć, każdy osobno owinąć w kawałek alu-folii, po czym upiec w gorącym piekarniku. Trwa to różnie 45-90 minut, ale można upiec kilka sztuk w trakcie pieczenia ciasta lub mięsa, a po ostudzeniu przehowywać w lodówce nawe 10 dni.

Upieczone buraki ostudzić, obrać i zetrzeć, razem z obranym jabłkiem, na największych oczkach tarki.
Krok 1 - Buraczana sałatka obiadowa foto
2
Do sałatki dodać posiekaną cebulę.
Krok 2 - Buraczana sałatka obiadowa foto
3
Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sporą ilością świeżego soku z cytryny.
Krok 3 - Buraczana sałatka obiadowa foto
4
Dolać olej - ja do buraczków lubię słonecznikowy, orzechowy lub z pestek winogron.
Krok 4 - Buraczana sałatka obiadowa foto
5
Całość wymieszać dokładnie i włożyć do lodówki przynajmniej na pół godziny - przed podaniem ponownie przemieszać.
Krok 5 - Buraczana sałatka obiadowa foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 07.01.2016 17:38
smaczne :) a do tego jakie zdrowe ;)
Habibi 14.02.2014 10:57
to nasza ulubiona wersja buraczków :)
Marlenka.S 03.02.2014 17:53
smacznie się zapowiadają
DorotaZ 03.02.2014 17:48
Muszą być bardzo smaczne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak