Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki drożdżowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 25 dag
drożdże 1/4 kostki
mleko 0,5 szk
żółtko jajek 2 szt
masło 2 łyżki
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
sól
cukier puder
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki drożdżowe

Drożdże zalać odrobiną ciepłego mleko, dodać jedną łyżkę cukru i wymieszać. Odstawić na 15 minut. Mąkę przesypać do miski, dodać mleko, żółtka, masło, cukier, cukier waniliowy, sól oraz zaczyn z drożdży. Składniki wyrobić na jednolitą masę. Odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i za pomocą szklanki i kieliszka wycinać krążki. Smażyć na oleju na złoty kolor. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 05.02.2014 10:01
też lubię takie pączusie:)
fotoviderek 04.02.2014 07:15
Lubię takie oponki :)
teresa18 03.02.2014 20:08
Swietne:-)
Mniam 03.02.2014 17:55
Też mam ochotę na takie oponki, bo kusza kuszą :)
mitek111 03.02.2014 17:29
pięknie wyrośnięte i rumiane... takie właśnie są najlepsze
Milka100 03.02.2014 17:25
apetyczne oponki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak