Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka drobiowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka z kurczaka 4 szt
marchew 2 szt
pietruszka 1 szt
seler kawałek
por kawałek
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 2 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 dkg
groszek konserwowy 1/3 puszki
natka pietruszki 2 łyżki
jajko ugotowane na twardo 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka drobiowa

Kroki postępowania

1
Z mięsa i warzyw gotujemy rosół, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Jajka gotujemy na twardo. Do miseczek, w których chcemy zrobić galaretkę (ja użyłam silikonowych foremek na babeczki) wkładamy groszek i pokrojone jajko.
Krok 1 - Galaretka drobiowa foto
2
Ugotowane mięso oddzielamy od kości i kroimy w kosteczkę dokładamy do miseczek, na wierzchu każdej galaretki dodajemy plasterek marchewki z rosołu i posypujemy posiekana natka pietruszki.
Krok 2 - Galaretka drobiowa foto
3
Odlewamy pół szklanki rosołu, wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści.

Rozpuszczona żelatynę wlewamy do reszty rosołu (ok 3 litry) i dokładnie mieszamy, tak przygotowanym rosołem zalewamy galaretki.
Krok 3 - Galaretka drobiowa foto
4
Wkładamy do lodówki, żeby stężały.Smacznego!!
Krok 4 - Galaretka drobiowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 03.02.2014 15:46
bardzo pyszna
sara1 03.02.2014 15:23
wygląda super apetycznie
Michał2 03.02.2014 14:37
ładnie wygląda
SmakolykiJoanny 03.02.2014 14:26
Zrobie dzisiaj na bank galaretę drobiową :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak