Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron gyros z grillowaną papryką i selerem naciowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron grube wstążki 400 gr
łopatka bez kości 500 gr
pomidory krojone z puszki 1 op
seler naciowy 3 łodygi
papryka czerwona 2 szt
cebula 1 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
chili do smaku
olej 3 łyżki
przyprawa gyros 1/2 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron gyros z grillowaną papryką i selerem naciowym

Łopatkę (lub inne mięso) pokroić w drobniutką kostkę i wymieszać z przyprawą gyros, odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Paprykę grillować w piekarniku, aż skórka będzie przypalona z każdej strony, następnie włożyć ją do woreczka foliowego i szczelnie zamknąć. Kiedy ostygnie obrać ze skórki i pokroić w centymetrową kostkę. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim mięso, następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę i smażyć ok. 10 minut. Dodać pokrojone pomidory z puszki, chili (wg. uznania) i dusić ok. 15 minut. Kiedy sos się zredukuje dodać sok pomidorowy i dusić jeszcze jakieś 15 minut, następnie dodać pokrojoną paprykę i dusić następne 10 minut. Selera pokroić w cienkie plasterki i dodać do sosu, dusić maksymalnie 10-15 – seler ma być twardawy, chrupiący.
Makaron ugotować al dente , skropić oliwą, wyłożyć na talerze i dodać sos, na wierzch zetrzeć parmezan lub inny ostry ser.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

viperek2012
viperek2012 11.02.2014 12:54
wygląda ciekawie. :) Muszę spróbować.
Bernadeta1 28.01.2014 23:12
pyszny makaronik
xbasiax 27.01.2014 14:08
mniam mniam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak