Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

makaronowa zapiekanka z szpinakiem ,mięsem mielonym i mozzarellą

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron kolorowy 1/2 opakowania
mięso mielone 1/2 kg
szpinak świeży 1 szklanka
ser żółty 300 gram
mozzarellla 1 opak
czosnek 1 ząbek
sól .. ...
Pieprz biały mielony Prymat ... ...
jajko 1 szt
papryka czerwona 1 szt
bazylia .. ..
śmietana 12-procentowa 250 (do gotowania)

Przepis i sposób przygotowania na: makaronowa zapiekanka z szpinakiem ,mięsem mielonym i mozzarellą

Makaron gotuję w osolonej wodzie połowę czasu podanego na opakowaniu.odlewam i hartuję .
Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach.
Mięso mielone podsmażam z dodatkiem papryki pokrojonej w kostkę z dodatkiem soli i pieprzu .
Szpinak podsmażam na maśle z dodatkiem ząbku czosnku.( troszkę solę)
Naczynie żaroodporne smaruję masłem ,na dno układam pierwszą warstwę makaronu ,druga warstwa mięso mielone ,trzecia warstwa szpinak,czwarta druga połowa makaronu,piąta start ser ,oraz mozzarella pokrojona w plastry ,całość zalewam śmietaną roztrzepaną z jajkiem .
naczynie zawijam w folię aluminiową i wstawiam do gorącego piekarnika na 1,5 godz. po tym czasie powinna być upieczona.

Posypać świeżą bazylią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 27.01.2014 14:07
wspaniały obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak