Przepis i sposób przygotowania na: 3Bit po mojemu
W tym przepisie są chyba wszystkie możliwości przekładania ciasta 3 bit - biszkopt kakaowy, biszkopt zwykły, herbatniki... no może brakuje krakersów! Ale wtedy byłoby już za dużo. Biszkopt kakaowy to świetny dodatek, a nawet główne ciasto do 3bita. Polecam!
Kroki postępowania
Biszkopt kakaowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka, a na koniec mąkę, proszek do pieczenia, kakao i olej. Delikatnie mieszamy. Robimy takie dwa biszkopty na blasze o wymiarach 23x38 cm wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.
Krem: odlewamy pół szklanki mleka, a pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku rozpuszczamy obie mąki i dodajemy żółtka i mieszamy. Jak mleko zacznie się gotować, to wlewamy powstały budyń i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy margarynę. Jak budyń będzie zimny, to dodajemy go stopniowo do margaryny i ucieramy.
Biszkopt kakaowy smarujemy połową kremu.
Na krem układamy herbatniki.
Masa krówkowa: margarynę ucieramy, stopniowo dodajemy po łyżce masy krówkowej. Połowę masy nakładamy na herbatniki
Biszkopt jasny: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na blachę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20-25 minut w temp. 180 stopni. Na masę krówkową dajemy biszkopt jasny.
Na masie układamy drugą warstwę herbatników.
Na górę dajemy krem budyniowy.
Całość przykrywamy drugim biszkoptem kakaowym.