Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

akaron z wędzonym łososiem i groszkiem w lekkim sosie śmietanowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaronu 230 g
olej rzepakowy 2 ł yżki
cebuli 1/2 w kostke
czosnku 3 zabki
pomidor 2 szt
mrożonego groszku 1/2 szklanki
białego wytrawnego wina 1/3 szklanki
śmietanki 1/3 szklanki
soku z cytryny 1 łyzka
łosoś wędzony 170 g
parmezan 1/3 starty

Przepis i sposób przygotowania na: akaron z wędzonym łososiem i groszkiem w lekkim sosie śmietanowym

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i włóż makaron. Gotuj bez przykrycia na dużym ogniu przez 8-10 minut, chyba że sposób wykonania na opakowaniu traktuje inaczej. Makaron ma wyjść al dente, czyli ma być ugotowany, jednak wciąż jędrny.
Odcedź makaron i przelej zimną wodą aby zatrzymać proces gotowania. Jeżeli przygotowujesz makaron z wyprzedzeniem, skrop makaron olejem aby zapobiec sklejaniu się.
W rondlu po gotowaniu makaronu, przygotuj sos. Rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oleju i włóż cebulę i czosnek. Smaż do zeszklenia, około 2-3 minut, po czym dodaj pomidory wraz z groszkiem. Smaż przez minutę i dodaj łososia wraz z białym winem. Gotuj przez około 30 sekund aby wino mogło trochę odparować.
Następnie włóż do przygotowanego sosu makaron, śmietankę, sok z cytryny i dopraw całość solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj, po czym wsyp przygotowany parmezan. Dopraw jeżeli to konieczne i podawaj.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joannasz3190 26.01.2014 12:39
Moje smaki :)
sylwia_mc 26.01.2014 11:51
aż ślinka leci, pysznośći
iwi 26.01.2014 10:59
Pyszne danie
Adamorek 26.01.2014 10:54
wspaniały sosik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak