Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z żurawiną
Twaróg zmielić, odstawić.
Przygotować rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru. Gdy staną się już płynne wsypać łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Dodać łyżkę letniego mleka, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.
Do miski przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki ( poza masłem i żurawiną ), w tym wyrośnięty rozczyn i zmielony twaróg. Wymieszać do połączenia. Następnie wlać roztopione i przestudzone masło oraz wsypać żurawinę. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( około 1 h ).
Po tym czasie z ciasta uformować gładkie i równe kule, około 75 g każda. Ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 - 30 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować bułeczki jajkiem rozkłóconym z łyżką mleka.
Piec około 20 minut w temperaturze 180 - 190°C. Studzić na kratce.
Smacznego :)