Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sajgonki z mięsem mielonym

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 szt
jajko 1 szt
pieczarki 6 szt
makaron chiński 20 dag
liście kapusty pekińskiej 5 szt
mięso mielone 30 dag
papier ryżowy
sos sojowy 2 łyżki
marchewka 1 szt
sos do sajgonek
tłuszcz

Przepis i sposób przygotowania na: Sajgonki z mięsem mielonym

Mięso mielone podsmażyć na tłuszczu, potem przełożyć do garnka. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w drobną kostkę. Marchewkę obrać, opłukać, pokroić w cienkie słupki. Przełożyć pokrojone składniki do mięsa podsmażonego. Liście kapusty umyć, osączyć, porwać na kawałki, dodać do mięsa. Wszystko razem dusić na wolnym ogniu. Makaron zalać wrzącą wodą, moczyć przez 4 minuty, po czym odcedzić na sicie, dodać do mięsa. Pod koniec wlać do garnka sos sojowy, wbić surowe jajko, doprawić ostrą papryką, dusić jeszcze przez parę minut. Następnie do miski wlać wodę, kłaść do wody po jednym papierze ryżowym. Wyjmować papier ryżowy na deskę, kłaść nadzienie na papier, zwijać jak krokiety i smażyć na tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawać sajgonki z podgrzanym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 08.02.2015 14:17
smaczne danie
IwonaDD 01.02.2014 13:52
wspaniałe sajgonki
Katarzyna/kate1980 31.01.2014 15:44
fajny pomysł
wwwiolka 31.01.2014 10:42
Uwielbiam sajgonki.
aginaa 31.01.2014 08:17
ale bym zjadla
Zdzisław 31.01.2014 05:37
smaczna potrawa i apetycznie wygląda
Milka100 30.01.2014 21:52
jadłam pyszne, te oczywiście też
babajaga1969 30.01.2014 20:54
jadłam parę razy i robiłam raz - lubię to danie
patryska76 30.01.2014 19:33
Mmm, pycha ;-)
bhb8 30.01.2014 19:23
Nigdy nie jadłam sajgonek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak