Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PASZTET Z SELERA I ORZECHÓW WŁOSKICH

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

seler korzeniowy 1 kg
orzechy włoskie 100 g
żółtko jajek 2
białko 2
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
cebula
olej do smażenia
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: PASZTET Z SELERA I ORZECHÓW WŁOSKICH

Kroki postępowania

1
Selera dokładnie myjemy , aby się szybciej ugotował kroimy na pół, gotujemy około 1 godziny , aż będzie miękki .Studzimy , obieramy ze skóry .
Krok 1 - PASZTET Z SELERA I ORZECHÓW WŁOSKICH foto
2
Obieramy cebulę , siekamy w kostkę , szklimy na oleju .
Krok 2 - PASZTET Z SELERA I ORZECHÓW WŁOSKICH foto
3
Selera kroimy na mniejsze kawałki , mielimy w maszynce do mielenia mięsa wraz z obranymi orzechami .
Krok 3 - PASZTET Z SELERA I ORZECHÓW WŁOSKICH foto
4
Do selera dodajemy cebulę , bułkę tartą , żółtka , przyprawy , solimy do smaku . Wszystko dokładnie mieszamy . Ubijamy białka na sztywno , dodajemy do masy , delikatnie mieszamy .
Krok 4 - PASZTET Z SELERA I ORZECHÓW WŁOSKICH foto
5
Masę przelewamy do dużej formy keksowej , wysmarowanej tłuszzczem i wysypanej bułką tartą . Pieczemy okolo 60 minut w 200 C .
Krok 5 - PASZTET Z SELERA I ORZECHÓW WŁOSKICH foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 09.02.2014 14:24
bardzo fajny ciekawy przepis
andrej 31.01.2014 19:54
Muszę spróbować
kasienka23 30.01.2014 18:39
muszę taki kiedyś zrobić!
Romanowka 30.01.2014 15:47
pasztety z selera są pyszne, ten wygląda bardzo apetycznie
KasiaK90 30.01.2014 15:40
pyszny pasztecik
monika141 30.01.2014 15:27
takiego pasztetu jeszcze nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak