Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki wołowe z boczkiem, cebulą i ogórkiem kiszonym

5.0
(117)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Rolady wołowe to smaczne danie, które przygotowuje się na uroczysty, niedzielny obiad. Takie roladki najczęściej nadziewa się ulubionymi składnikami, np. jak w tym przepisie: ogórkiem, boczkiem i cebulą. Koniecznie wypróbujcie przepis na roladki wołowe.

Składniki:

wołowina 550 g
boczek wędzony 6 plastrów
cebula 2 sztuki
ogórek kiszony 3 sztuki
sól 2 łyżeczki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
woda 700ml+300ml
przyprawa uniwersalna 1 łyżka
mąka pszenna 3 łyżki
Grill przyprawa pikantna Prymat 1 łyżeczka
oliwa 1,5 rozmarynowa

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki wołowe z boczkiem, cebulą i ogórkiem kiszonym

Roladki wołowe to ciekawy pomysł na urozmaicenie codziennych obiadów. Soczyste i aromatyczne kawałki mięsa wołowego z nadzianymi składnikami w postaci boczku, ogórków i cebuli, tworzą niezwykle smakowite danie. Do tego sos, który powstaje w trakcie pieczenia i poezja na talerzu gwarantowana. Rolady wołowe najczęściej kojarzą się z roladami śląskimi i przypisuje się je lokalnej kuchni śląskiej. Przepis na roladki wołowe jest bardzo ciekawy jeśli chodzi o dodatki do nich dobrane. Ogórki i cebulą dodają chrupkości, a boczek przyjemnie wędzonego smaku. 

Koniecznie wypróbujcie przepis na roladki wołowe: 

Kroki postępowania

1
Wołowinę kroimy na 6 plastrów i rozbijamy je tłuczkiem do mięsa.
Krok 1 - Roladki wołowe z boczkiem, cebulą i ogórkiem kiszonym foto
2

Na każdy kawałek mięsa wołowego, kładziemy plaster boczku, kawałek cebuli i pół ogórka kiszonego.

Krok 2 - Roladki wołowe z boczkiem, cebulą i ogórkiem kiszonym foto
3
Zawijamy roladkę, można sobie pomóc i obwiązać nitką.
Krok 3 - Roladki wołowe z boczkiem, cebulą i ogórkiem kiszonym foto
4
Podsmażamy je na rozgrzanej patelni z obu stron, zaczynając od strony na której znajduje się łącznie. Robimy to do przypalenia każdej roladki, ale nie zwęglenia :)
Krok 4 - Roladki wołowe z boczkiem, cebulą i ogórkiem kiszonym foto
5
Następnie mięso przykładamy do garnka, a na patelnię wlewamy 700ml wody. Doprowadzamy do wrzenia i zlewamy tę wodę do garnka z mięsem.
Krok 5 - Roladki wołowe z boczkiem, cebulą i ogórkiem kiszonym foto
6
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy ją na oliwie na tej samej patelni co mięso. Dodajemy sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, przyprawę do grilla i Kucharek. Gdy cebula będzie już podsmażona nalewamy na patelnie 300 ml wody. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i przekładamy cebulę wraz z wodą do garnka z mięsem.
Krok 6 - Roladki wołowe z boczkiem, cebulą i ogórkiem kiszonym foto
7
Całość gotujemy do miękkości mięsa, czyli około 1,5 godziny na średnim ogniu.
Krok 7 - Roladki wołowe z boczkiem, cebulą i ogórkiem kiszonym foto
8
Gdy mięso będzie już gotowe, w garnuszku mieszamy mąkę wraz z niewielką ilością wody, tak by powstał średnio gęsty płyn mączny. Wlewamy rozrobioną mąkę do garnka z gotującym się sosem i doprowadzamy do wrzenia. Tak gotowe roladki wraz z sosem podajemy na gorąco, jako element dania głównego.
Krok 8 - Roladki wołowe z boczkiem, cebulą i ogórkiem kiszonym foto

Rolady wołowe to danie, które może zachwycić smakiem, aromatem i jest przykładem na to, że do gotowania można podejść w kreatywny sposób. Wyjątkowe mięso i sposób przygotowania sprawia, że roladki wołowe są idealny wyborem na uroczyste posiłki i wyjątkowe okazje. 

Sprawdźcie również przepis na:

Bitki wołowe

Tradycyjne zrazy wołowe

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzynka123 22.04.2019 20:55
Roladki super, bardzo kruche, polecam.
Alex_M 02.02.2014 13:48
smaczne roladki :)
magduś83 29.01.2014 22:58
mniam mniam pyszne mięsko
tessinka 29.01.2014 22:40
takie są najlepsze
barbara11561 29.01.2014 20:43
przepyszne roladki,już czuję smak sosu:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak