Przepis i sposób przygotowania na: Kubuś Puchatek-tort bananowy
żelatynę rozpuściłam w małej ilości wrzątku. Wodę (około 1/3 szklanki) zagotowałam w garnuszku, dodałam cukier, gdy się rozpuścił dodałam pokrojone banany. Gotowałam je do momentu aż zaczęły puszczać sok. Potem je zmiksowałam. Dodałam sok bananowy, sok z limonki i żelatynę i jeszcze raz zmiksowałam.
MASA BUDYNIOWA:
Budynie zrobiłam według instrukcji na opakowaniu, tyle że z mniejszą ilością mleka. Masło z cukrem pudrem ubiłam na puszystą masę i dodałam przestudzony budyń. Całość zmiksowałam.
sok bananowy rozrobiłam z wodą i sokiem z cytryny.
Biszkopt nasączyłam sokiem. Wyłożyłam masę budyniową i pokrojone w plastry banany. Przykryłam biszkoptem który nasączyłam sokiem. Wyłożyłam masę budyniową i przykryłam trzecim biszkoptem. Schłodziłam w lodówce.
Kremówkę ubiłam i pokryłam wierzch tortu na który położyłam opłatek. Do reszty śmietany dodałam żółty barwnik spożywczy.
Udekorowałam tort śmietaną, posypką i ozdobami z masy cukrowej.