Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieloowocowy sok przecierowy domowej produkcji.

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 2 sztuki
banan 1 sztuka
pomarańcza 1 sztuka
mandarynka 2 sztuki
gruszki 2 sztuki
jabłko 1 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Wieloowocowy sok przecierowy domowej produkcji.

Marchewki umyć,oskrobać i pokroić na mniejsze kawałki.Banana obrać ze skórki i podzielić na mniejsze części.Pomarańczę i mandarynki obrać ze skórek i podzielić na cząstki.Jabłko i gruszki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki(nie obierałam jabłka i gruszek ze skórek,bo w skórce jest dużo witamin,sokowirówka poradzi sobie bez problemu ze skórką,a może uda się nieco witamin z pozostawionych skórek wycisnąć). Uruchomić sokowirówkę.Wszystkie owoce kolejno wkładać do zbiornika sokowirówki,by sokowirówka stopniowo przerabiała je na sok.Wyciśnięty i zebrany w kubku sok zamieszać i można zabierać się do jego sączenia.Przygotowany sok wypijać najlepiej od razu,ewentualnie przechowywać do 1 dnia w lodówce.

Sok ma przyjemny,intensywny kolor i smak.Porcja takiego soku z pewnością wyjdzie nam na zdrowie,przecierowe soki,zwłaszcza te domowe,świetnie wpływają na urodę,wspomagają odporność,oczyszczają organizm z toksyn.Soki przecierowe to bogactwo witamin, źródło energii, dawka pożywnych dla zdrowia wartości.A takie soki zrobione domowym sposobem,samodzielnie są najlepsze,bo nie zawierają prócz owoców żadnych innych dodatków,ulepszaczy, konserwantów,są naturalnie słodkie, niczym dodatkowo nie dosładzane.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 29.01.2014 17:29
Można :) Ja robię z dodatkiem dyni, która dodatkowo zagęszcza i stabilizuje :)
nogawkuchni 29.01.2014 15:33
Zgadza się same zdrowe,pyszne witaminy.Co do pytania,czy można go pasteryzować to niestety nie pomogę,nigdy nie próbowałam pasteryzować soku przecierowego,zawsze przygotowuję go i od razu wypijam,na świeżo, zaciekawiłaś mnie pytaniem,aż poszukam,czy są jakiekolwiek źródła,które pokazują czy można i ewentualnie w jaki sposób pasteryzować owocowy przecier.
eMMe 29.01.2014 14:34
Same witaminki:)
Barbara/zuza22_85 29.01.2014 14:19
ale pyszniutki
sasanka 29.01.2014 13:58
A jest możliwość zapasteryzować taki sok? nie wpływa to na jego smak i wygląd?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak