Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik kawowy z bakaliami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2, 5 szkl
jajko 2 szt
margaryna 8 dkg
mleko 1/2 szklanki
kawa 1/2 szkl
cukier 3 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
bakalie 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik kawowy z bakaliami

Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem razem z cukrem .Dolać mleko i ostudzoną kawę, wymieszać. Dodawać stopniowo mąkę na zmianę ze stopioną margaryną, mieszając cały czas. Wsypać proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, rodzynki, orzechy i skórkę z pomarańczową kandyzowaną , wymieszać. Jeżeli ciasto będzie za gęste, dodać trochę mleka .

Wysmarować tłuszczem średnią formę do pieczenia, wlać ciasto ( powinno powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Piec w 180 C około 45 minut, do zrumienienia wierzchu i suchego patyczka. Ostudzony posypać cukrem-pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 02.05.2014 17:46
pyszny pierniczek
Rafał10 20.01.2014 19:07
uwielbiam pierniki z nutką kawy :)
Marta11 20.01.2014 16:53
pyszny piernik
Cranberry 20.01.2014 15:50
pyszny pierniczek
nogawkuchni 20.01.2014 15:10
Apetyczne ciasto,ciekawy przepis,deser jak dla mnie idealny,bardzo lubię kawowe wypieki.
cukiereczek 20.01.2014 15:09
kawowy super
Marta1986 20.01.2014 14:48
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak