Przepis i sposób przygotowania na: Jogurt grecki
Po upływie tego czasu sprawdzamy delikatnie czy jest on w miarę gęsty. W tym momencie jogurt jest już prawie gotowy, ale...
Jeśli chcemy osiągnąć naprawdę odpowiednią jego gęstość potrzebujemy jeszcze czystą (wygotowaną) gęsto tkaną ściereczkę i durszlak.
Wykładamy zwiniętą w pół ściereczką durszlak ustawiamy na pustym garnku i bardzo delikatnie przekładamy partiami jogurt, pozwalamy, aby odcedzał się prawie czysty płyn zagęszczając nasz jogurt. Co jakiś czas (około godziny) delikatnie przekładamy dolne warstwy zagęszczonego jogurtu na wierzch. Powinien być w konsystencji twarożku.
Po kilku godzinach przeglądamy jogurt u umieszczamy w lodówce, można przechowywać kilka dni, (jak długo nie wiem). Cześć można zamrozić i wykorzystywać jako „zaczyn” do następnych partii.