Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MAŚLANE ROGALIKI Z DŻEMEM ŚLIWKOWYM

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masła 200 g
mąka 380 g
żółtko jajek 2 szt
cukier puder 100 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana gęsta 1 czubata łyżka
sól szczypta
dżem śliwkowy do nadzienia
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: MAŚLANE ROGALIKI Z DŻEMEM ŚLIWKOWYM

Z powyższych składników zagniatamy ciasto. Wykładamy je do woreczka foliowego i odkładamy do lodówki na 2 godz. Po wyjęciu z lodówki wałkujemy ciasto i wycinamy ostrym nożem trójkąty. Przy wałkowaniu i wycinaniu staramy się nie używać zbyt dużej ilości mąki do podsypywania. Przy podstawie każdego trójkąta nakładamy po małej łyżeczce dżemu i zawijamy w kierunku wierzchołka formując przy tym rogaliki. Zaklejamy ich brzegi. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem przez 15-18 minut w 180′C. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 06.06.2015 11:29
bardzo fajne rogaliki
Marta1986 19.01.2014 20:41
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak