Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roszponka z jajkiem i skwarkami.

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

roszponka 20 dag
cebula 2 szt
boczek wędzony 10 dag
sos
czosnek 1 ząbek
aceto balsamico 1 łyżka
sok z pomarańczy 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
sól, pieprz
jajko ugotowane na twardo 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Roszponka z jajkiem i skwarkami.

Kroki postępowania

1
Sałatę opłukać, osuszyć i rozłożyć na talerze.
Cebulę obrać, pokroić w cienkie krążki ,przelać wrzątkiem.
Krok 1 - Roszponka z jajkiem i skwarkami. foto
2
Boczek pokroić w drobną kostkę i wysmażyć na brązowe, chrupiące skwarki.
Jajka podzielić na połowę lub ćwiartki.
Krok 2 - Roszponka z jajkiem i skwarkami. foto
3
Sos.
Czosnek obrać ,przecisnąć przez praskę i dodać do octu wymieszanego z sokiem pomarańczowym .Doprawić solą, cukrem i mocno pieprzem .Wlać olej i dobrze wymieszać.
Krok 3 - Roszponka z jajkiem i skwarkami. foto
4
Sałatę posypać skwarkami ,krążkami cebuli ,polać sosem i ułożyć jajko.
PS.Jeżyk jest dekoracją.Opis wykonania jeżyka w poprzednim wpisie.
Krok 4 - Roszponka z jajkiem i skwarkami. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ttrytka 22.05.2015 12:14
z roszponka ładnie wygląda
Jadwiga/Jaga85 19.01.2014 11:22
Świeże skwareczki-super!
Ola1984 19.01.2014 10:44
Zdecydowanie moje smaki :) Pyszna sałatka.
Aleksandra/Olcia 19.01.2014 10:20
śliczny ten jeżyk
Romanowka 19.01.2014 10:00
Jeżyk jest przesłodki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak