Przepis i sposób przygotowania na: Sernik chałwowo - ananasowy
750 g serka śmietankowego kremowego
5 żółtka
120 g masła
300 ml śmietanki kremowej
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
3 łyżki ciemnego kakao
2 lub 3 łyżki żelatyny
Składniki masy śmietanowo - ananasowej:
500 ml śmietanki kremowej
3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
3 łyżeczki żelatyny + ok. ¼ zimnej wody + ¼ wrzątku
1 puszka ananasa
wiórki czekolady mlecznej
Wykonanie:
Spód:
Pokruszone herbatniki mieszamy z pokruszoną chałwą i roztopionym masłem. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy do dużej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w chłodne miejsce ( nie schładzamy zbyt mocno).
Masa serowa:
Masło ucieramy, dodajemy cukier puder i wanilię, dodajemy po jednym żółtku, dalej ucieramy. Kolejno dodajemy po 1 łyżce serka śmietankowego. W trakcie dodawania serka dodajemy małymi porcjami kakao. Śmietanę ubijamy i łączymy z masą serową.
Żelatynę zalewamy zimną wodą do napęcznienia, po czym rozpuszczamy ją w jak najmniejszej ilości wrzątku. Jeszcze ciepłą wlewamy do masy serowej, mieszając mikserem na małych obrotach.
Masę serową wykładamy na spód, odstawiamy do stężenia.
Masa śmietankowo - ananasowej:
Ananas dokładnie odsączamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę. Śmietanę ubijamy na sztywno mikserem, dodajemy cukier, wanilię. Wlewamy letnią, rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i delikatnie mieszamy. Dodajemy ananasy, mieszamy i natychmiast wykładamy na warstwę serową i ponownie wstawiamy do lodówki. Posypujemy wiórkami mlecznej czekolady.
SMACZNEGO!!!