Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Akacjowe placki

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
mąka 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
cukier puder do podania
cukier 1,5 łyżki
olej do smażenia
jajko 1 sztuka
"kiście kwiatowe akacji" 10-15 kiści

Przepis i sposób przygotowania na: Akacjowe placki

Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niego mąkę, cukier, jajko oraz proszek do pieczenia. Całość miksujemy dokładnie. W gotowym cieśnie maczamy kwiatowe kiście i układamy na rozgrzanym oleju. Placuszki smażymy z obu stron do zrumienienia.

Podajemy posypane cukrem pudrem.

Gdy akacja kwitnie obowiązkowo placuszki te goszczą u mnie w domu. Jej kwiaty tak podane smakują pysznie!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 17.02.2014 00:37
Są dobre. Pycha.
Jadwiga/Jaga85 07.02.2014 00:13
Tak kwiaty akacji są jadalne. W tym roku planuje zrobić z nich konfiturę. W tych placuszkach smakują pysznie!!!! Polecam!
Kuchenka 25.01.2014 20:42
to akację można jeść???
aniagdz 25.01.2014 09:20
nigdy nie widziałam takich, super pomysł z tymi kiśćmi
Aannkaa82 24.01.2014 21:40
Bardzo apetyczne placuszki, planowałam takie w sezonie akacjowym ale jednak się nie odważyłam :) może w tym roku...
Ania84 24.01.2014 21:36
świetne nie jadłam jeszcze takich
marta1221 24.01.2014 21:18
ciekawy pomysł z użyciem tych listków
paulina2157 24.01.2014 21:14
nie myślałam że te liście można tak jeść
wwwiolka 24.01.2014 21:09
Świetny pomysł. Nie jadłam czegoś takiego.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak