Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane filety z salsą i pieczonymi ziemniakami
Piersi z kurczaka solimy z obu stron, obsypujemy zmiażdżonym w moździerzu pieprzem oraz skórką z cytryny. Odstawiamy na 15 min. Następnie smażymy je na rozgrzanym oleju rzepakowym z dodatkiem ząbka czosnku- do momentu aż się zrumienią (mięso w środku powinno być surowe). Usmażone piersi wyjmujemy na deskę i na całej długości nacinamy tak, by powstały kieszonki. Do każdej z kieszonek wkładamy po 2 plasterki chorizo i po 2-3 listki bazylii. Spinamy całość wykałaczkami, wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem. Całość pieczemy w temp.180* z termoobiegiem przez 10 min.
SALSA:
Do czystej miseczki wrzucamy posiekany ząbek czosnku, pomidory bez gniazd nasiennych pokrojone w drobną kosteczkę, cebulę, pokrojone w talarki oliwki i pokrojone w cienkie paseczki listki bazylii. Dodajemy 50 ml (około 3 łyżek ) oliwy z oliwek, szczyptę pieprzu i soli. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy.
Upieczone kawałki kurczaka kroimy ukośnie, dzieląc każdy na 3-4 części, nakładamy na talerz razem z salsą. Przystrajamy resztą listków bazylii i świeżo zmielonym pieprzem.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami.