Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulebiak z kapustą i grzybami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 2 dkg
mleko 200 ml
cukier 1/2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
mąka 400 g
jajko 1 szt
olej 3 łyzki
grzyby suszone 1 garść
cebula biała 1 szt
kapusta kiszona 500 g
pieprz
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
kminek
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak z kapustą i grzybami

Kroki postępowania

1
Grzyby namoczyć w zimnej wodzie przez noc.
Na drugi dzień gotujemy w tej samej wodzie, po ugotowaniu kroimy na mniejsze części.

Kapustę kiszoną można przepłukać wodą jeżeli jest zbyt kwaśna.
Następnie gotujemy ją w wodzie z łyżką kminku, zielem angielskim i liściem laurowym.
Po ugotowaniu odcedzamy.

Cebulę drobno siekamy i szklimy na odrobinie oleju.
Na zeszkloną cebulę wrzucamy ugotowane i pokrojone grzyby- smażymy.
Do grzybów dodajemy kapustę, podlewamy wodą z gotowania grzybów i dusimy razem ok 15 minut.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem.
Krok 1 - Kulebiak z kapustą i grzybami foto
2
W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże i cukier, dodajemy też dwie łyżki mąki i mieszamy dokładnie, żeby nie powstały grudy.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Do zaczynu dodajemy sól, resztę mąki, jajko i olej, wyrabiamy jednolite ciasto.
Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 35- 40 minut.
Po tym czasie ciasto zarabiamy krótko jeszcze raz i wałkujemy.

Ciasto umieszczamy w keksówce tak żeby brzegi ciasta zwisały za formę.
Nakładamy farsz i sklejamy brzegi ciasta.
Smarujemy rozmąconym żółtkiem z odrobiną mleka i posypujemy kminkiem
Krok 2 - Kulebiak z kapustą i grzybami foto
3
A tu inna forma, pierogowy kulebiak
Krok 3 - Kulebiak z kapustą i grzybami foto
4
Pieczenie trwa około godziny jeżeli kulebiak jest wysoki- np pieczony w keksówce.
Pieróg upiekł się w 45minu.
Temperatura pieczenia 180 st C.

SMACZNEGO!!!
Krok 4 - Kulebiak z kapustą i grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 02.01.2015 13:17
wygląda genialnie
Kejti 01.03.2014 10:08
Mniam,palce lizać :-)
IwonaDD 26.01.2014 19:49
wygląda wspaniale!
fotoviderek 25.01.2014 10:25
Takie dania to ja lubię :)
Kolorowa 24.01.2014 22:07
bardzo ładnie wypieczony
Megg 24.01.2014 18:41
wyśmienity kulebiak do czerwonego barszczyku
patryska76 24.01.2014 16:34
Pyszne danie ;-)
cukiereczek 24.01.2014 16:12
bardzo ciekawe
Marta1986 24.01.2014 16:04
bardzo smaczne
Renata9 24.01.2014 15:50
smaczny kulebiak
artur7 24.01.2014 15:47
swojski smak
Krzysztof15 24.01.2014 15:47
bardzo pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak