Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Tiramisu na ciemnym biszkopcie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skladniki ponizej

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Tiramisu na ciemnym biszkopcie

Kroki postępowania

1
Składniki:

Biszkopt na tortownicę o średnicy 25-28 cm:
8 średniej wielkości jaj
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki maki tortowej
szczypta soli
3 płaskie łyżki kakao
4 łyżki oleju
4 łyżki letniej, przegotowanej wody
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Masa na tortownicę 25-28 cm:
800 ml śmietany kremówki 36%
750 g serka mascarpone
3 śmietan-fixy
4 łyżki cukru pudru
kakao do posypania między warstwami

Poncz:
2 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej
2 łyżki miodu
100 ml likieru czekoladowego lub kawowego

Dekoracja:
250 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 śmietan-fix
400 g masy marcepanowej
1 barwnik spożywczy czerwony
1 barwnik spożywczy zielony
srebrne cukrowe perełki dekoracyjne
1 biała czekolada
1 gorzka czekolada
płatki migdałów
Krok 1 - Tort Tiramisu na ciemnym biszkopcie foto
2
W pierwszej kolejności przygotowujemy biszkopt. Jajka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy do uzyskania masy jajecznej, następnie nie przerywając miksowania dodajemy małe porcje cukru. Miksujemy na najwyższych obrotach i dodajemy olej oraz wodę.
Krok 2 - Tort Tiramisu na ciemnym biszkopcie foto
3
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia łączymy ze sobą w oddzielnej misce i powoli dodajemy do masy jajecznej, nie robimy tego za pomocą miksera tylko ręcznie, aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą.
Krok 3 - Tort Tiramisu na ciemnym biszkopcie foto
4
Tortownicę o średnicy 25-28 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i pozostawiamy na ok. 10 minut, aby biszkopt nie opadł.
Krok 4 - Tort Tiramisu na ciemnym biszkopcie foto
5
Wyciągamy po tym czasie i odstawiamy do wystygnięcia. Dobrze jest rozłożyć papier śniadaniowy i położyć biszkopt do góry dnem. W ten sposób wierzch biszkoptu ładnie się wyrównuje. Należy również pamiętać, aby nie smarować boków tortownicy żadnym tłuszczem, ponieważ wtedy ciasto odejdzie od boków i zrobi się wybrzuszenie.
Krok 5 - Tort Tiramisu na ciemnym biszkopcie foto
6
Gdy już biszkopt całkowicie wystygnie przekrawamy go nożem na cztery lub trzy równe blaty, ilość warstw jest uzależniona od nas samych. Ja robiłam z czterech warstw biszkoptu. Składniki ponczu mieszamy ze sobą i odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 6 - Tort Tiramisu na ciemnym biszkopcie foto
7
Następnie przygotowujemy krem. Do jednej miski wlewamy śmietanę kremówkę (należy pamiętać, że śmietana przed ubiciem musi być bardzo dobrze schłodzona) i ubijamy ją na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz śmietan-fixy, co sprawia, że śmietana utrzyma odpowiednią konsystencję.
Krok 7 - Tort Tiramisu na ciemnym biszkopcie foto
8
Do drugiej miski wkładamy serek mascarpone i miksujemy go na najwyższych obrotach aby zrobiła się jednolita i gładka masa. Obie masy delikatnie łączymy ze sobą, robimy to ręcznie pamiętając aby do mascarpone dodać ubitą śmietanę, nigdy na odwrót.
Krok 8 - Tort Tiramisu na ciemnym biszkopcie foto
9
Na tortownicy układamy krążek biszkoptowy, który bardzo obficie skrapiamy ponczem,
Krok 9 - Tort Tiramisu na ciemnym biszkopcie foto
10
wykładamy masę śmietanową, posypujemy za pomocą siteczka do herbaty kakao,
Krok 10 - Tort Tiramisu na ciemnym biszkopcie foto
11
Na tortownicy układamy krążek biszkoptowy, który bardzo obficie skrapiamy ponczem, wykładamy masę śmietanową, posypujemy za pomocą siteczka do herbaty kakao, przykrywamy następnym krążkiem i robimy to samo co z pierwszym krążkiem i tą czynność powtarzamy tak długo aż położymy ostatni krążek. Należy pamiętać, że każdy krążek nasączamy ponczem przed położeniem kremu.
Krok 11 - Tort Tiramisu na ciemnym biszkopcie foto
12
Żeby mieć pewność, że wszystkie krążki leżą równo pomagam sobie obudową tortownicy, którą zdejmuję gdy położę ostatni krążek.
Krok 12 - Tort Tiramisu na ciemnym biszkopcie foto
13
Czekoladę białą i gorzką wkładamy na 5 minut do zamrażalki po czym kruszymy je nożem lub ścieramy na tarce. Gotową masę marcepanową łączymy z barwnikami i wykonujemy róże oraz liście. Po wykonaniu tej masy zawijamy nieużywaną część marcepana w folię spożywczą i chowamy do lodówki, zapobiegnie to wyschnięciu masy marcepanowej. Na tortownicę o wymiarach 26 cm wykonałam 20 małych róż i 3 duże oraz 4 listki. Masa powinna być elastyczna i lekko lepiąca. Blat oraz wałek smarujemy delikatnie oliwą lub posypujemy cukrem pudrem i wałkujemy. Na małe róże użyłam kieliszka do likieru, ma bardzo małą średnicę ok. 3 cm, a do dużych róż zwykłego kieliszka do wódki. Za pomocą kieliszków wykrawamy krążki. Na wykałaczkę nakładamy stożek z masy marcepanowej. Następnie wokół stożka przyklejamy kolejno krążki formułując płatki róż. Gotowe róże pozostawiamy do wyschnięcia. Ja róże przygotowałam wieczorem dnia poprzedniego i schowałam na całą noc do lodówki, co sprawiło, że róże zesztywniały i nabrały pięknego, intensywnego koloru. Każdej z róż w środek włożyłam srebrną cukrową perełkę. Przed położeniem na tort z róż wyjmujemy wykałaczki.
Krok 13 - Tort Tiramisu na ciemnym biszkopcie foto
14
Na samym końcu przygotowujemy bitą śmietanę do dekoracji. Ubijamy śmietanę kremówkę tak jak na krem, pamiętając aby pod koniec dodać cukier puder oraz śmietan-fix. Tą masą pokrywamy cały tort i pozostawiamy jej troszkę do dekoracji za pomocą szprycy. Boki tortu obsypujemy startą ciemną czekoladą,
Krok 14 - Tort Tiramisu na ciemnym biszkopcie foto
15
za pomocą szprycy wokół tworzymy wzniesienia w które wkładamy małe róże, na środku trzy duże,
Krok 15 - Tort Tiramisu na ciemnym biszkopcie foto
16
wierzch tortu obsypujemy białą czekoladą oraz płatkami migdałów, posypujemy srebrnymi perełkami cukrowymi.
Krok 16 - Tort Tiramisu na ciemnym biszkopcie foto
17
Tort chłodzimy w lodówce przez minimum 5 godzin przed podaniem.
Krok 17 - Tort Tiramisu na ciemnym biszkopcie foto
18
Najlepiej jest go przygotować dzień wcześniej i pozostawić na noc w lodówce.
Krok 18 - Tort Tiramisu na ciemnym biszkopcie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 08.01.2016 22:45
Z ciemnym biszkoptem- świetny pomysł!
danusia19671 24.01.2014 20:51
Przepis ląduje do mojej księgi
tessinka 24.01.2014 14:22
mniem już mam ochotę na niego
gosia56 24.01.2014 13:25
super torcik
Małgorzata9 24.01.2014 13:03
bardzo smaczny
Piotr-21 24.01.2014 12:58
ale piekny
Barbara/zuza22_85 24.01.2014 12:24
musi być dobry
margaret 24.01.2014 12:18
przepiękny:)
Lidka19880 24.01.2014 12:15
pięknie wygląda
Renataj 24.01.2014 11:58
Prezentuje się rewelacyjnie.
everay 24.01.2014 11:48
Napewno pyszny
halina17 24.01.2014 11:27
Dobry tort.
Milka100 24.01.2014 11:26
smaczny ten tort
agnieszka131919 24.01.2014 10:46
uwielbiam taki tort

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak