Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czosnkowa pasta z białej fasoli.

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biała fasola 350 g
czosnek 7 ząbków
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
ziele angielskie 3 ziarenka

Przepis i sposób przygotowania na: Czosnkowa pasta z białej fasoli.

Fasolę namoczyłam,zalałam wodą,dzień wcześniej na noc.Następnego dnia ugotowałam fasolę,którą zalałam świeżą wodą,fasolę gotowałam z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego aż była miękka. Ugotowaną,odcedzoną i przestygniętą fasolę przełożyłam do miski i dodałam do niej pokrojone na mniejsze części,na płatki,ząbki czosnku.Do fasoli i czosnku dodałam olej z pestek dyni i wszystko zmiksowałam blenderem na gładką papkę,maź.
W trakcie miksowania blenderem doprawiłam pastę,smarowidło solą i pieprzem do smaku oraz dodałam do całości jeszcze szczyptę czosnku granulowanego.Doprawioną,gotową pastę przełożyłam do plastikowego pojemnika(ale można ją"schować"także w szklanym słoiczku)i przechowuję w lodówce.

Pasta wyszła bardzo intensywna,wyrazista w smaku.Czosnek nadaje jej silnego posmaku,zatem nie trzeba było dodawać do niej dużo soli,jedynie odrobinę.Takie smarowidło pysznie smakuje z ulubionym pieczywem,można go użyć zamiast masła(będzie dużo mniej kalorycznie i będzie zawierało mniej konserwantów,a poza tym jak coś zrobimy sobie sami domowym sposobem to przynajmniej wiemy co jemy).Taka pasta sprawdza się także jako nadzienie do wytrawnych naleśników.Wedle upodobania można dodać do pasty więcej lub mniej ząbków czosnku w zależności jak mocną,intensywną w smaku pastę chce się uzyskać.Pasta wygodnie się rozsmarowuje za sprawą dodanego oleju.Ja użyłam oleju z pestek dyni,który nadał paście przyjemnego posmaku podprażonych pestek dyni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 25.01.2014 10:26
Musi być pyszna :)
probofka 24.01.2014 22:59
nigdy nie robiłam ale teraz zrobię przepis mnie zachęcił
Alex_M 24.01.2014 13:40
ale smaczna pasta :)
ao_12 23.01.2014 19:00
uwielbiam pasty :)
patryska76 23.01.2014 17:03
Ciekawy przepis ;-)
Olga_SK 23.01.2014 16:43
Fajny pomysł :)
halina17 23.01.2014 16:37
Dobra pasta z fasoli.
Konczi 23.01.2014 16:29
uwielbiam te pastę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak