Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z pęczakiem i grochem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

groch 40 dag
pęczak 20 dag
kapusta biała 1 główka
cebula 2 szt
sól i pieprz
tłuszcz
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
majeranek
mąka
bulion warzywny 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z pęczakiem i grochem

Z kapusty usunąć głąba. Włożyć kapustę do garnka z osoloną wodą, gotować do momentu, aż zaczną odchodzić liście od kapusty. Zdejmować liście z kapusty, które są miękkie, jeśli nie wszystkie liście są miękkie, to wkładamy z powrotem kapustę do wody i jeszcze przez chwilę gotujemy. Z ostudzonych liści usuwamy nerwy. FARSZ Gotujemy pęczak i groch oddzielnie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Połączyć cebulę z grochem i pęczakiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, dokładnie wymieszać. Farsz nakładać na liście, zwijać gołąbki. Układać ciasno gołąbki w garnku na liściach kapusty, zalać ,połową bulionu, dusić do miękkości na wolnym ogniu. W pozostałym bulionie rozmieszać koncentrat pomidorowy, wlać do gołąbków. Zagęścić wywar mąką z odrobiną wody, zagotować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ttrytka 25.01.2014 23:27
bardzo smacznie
babajaga1969 23.01.2014 04:34
pyszne, smacznie nadziane
Milka100 22.01.2014 20:58
Dodaj komentarz świetny pomysł z grochem
Romanowka 22.01.2014 19:52
świetny pomysł z dodaniem grochu, z pewnością są pyszne
Megg 22.01.2014 19:36
takich gołąbków jeszcze nie jadłam, ale wyglądają bardzo apetycznie :-)
Marlenka.S 22.01.2014 19:34
ja też nie jadłam, ale połączenie bombowe ;)
Krzysztof15 22.01.2014 19:28
jeszcze takich nie jadłem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak