Przepis i sposób przygotowania na: Czerwona kapusta na ciepło
Kapusta czerwona na ciepło, świetny dodatek do dań obiadowych. Najlepiej pasuje do dań z mięsa wołowego i wieprzowego - rolady, zrazów, schabu czy karkówki.
Kapustę umyć i poszatkować. (używam robota). Zagotować w garnku wodę z kostką rosołową. Do wrzącej wrzucać partiami kapustę, liść laurowy i ziele. Każdą partię delikatnie posolić. Zetrzeć do kapusty pół jabłka na grubej tarce.
Gotować do miękkości (około 30 minut).
Po tym czasie odcedzić zostawiając w garnku na samym dnie trochę wody z kapusty. Do tej wody dodać masło, a po jego rozpuszczeniu dać mąkę i wymieszać.
Dołożyć pokrojoną drobno cebulę, kapustę, wlać ocet wymieszać i jeszcze chwilę "dusić". Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem (czasem trzeba/można łyżeczką cukru wszystko zależy od kapusty na jaką trafimy).
Kapustę podawać ciepłą.
Pyszna do schabowego. :)