Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluchy żytnie pełnoziarniste

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna typ 650 1/2 szklanki
sól 1 łyżeczka
ocet jabłkowy 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
drożdże świeże 20 g
olej rzepakowy 1 łyżka
woda 230 ml
mąka żytnia 1,5 pełnoziarnista

Przepis i sposób przygotowania na: Paluchy żytnie pełnoziarniste

Kroki postępowania

1
Drożdże kruszymy do miseczki dodajemy ½ łyżki mąki żytniej, cukier i 3 łyżki wody. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia zaczynu.
Krok 1 - Paluchy żytnie pełnoziarniste foto
2
Do miski wrzucamy obie mąki i sól. Mieszamy same suche składniki.
Krok 2 - Paluchy żytnie pełnoziarniste foto
3
Do nich dodajemy wyrośnięty zaczyn, ocet, olej i wodę. Dokładnie wyrabiamy. W zależności od tego jakie ciasto uzyskaliśmy dodajemy jeśli jest zbyt suche odrobinę wody lub za rzadkie mąki pszennej. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 60 minut.
Krok 3 - Paluchy żytnie pełnoziarniste foto
4
Gdy ciasto wyrośnie odgazowujemy je i zagniatamy osypując blat mąką pszenną.
Krok 4 - Paluchy żytnie pełnoziarniste foto
5
Ciasto dzielimy na 3 części i formujemy długie, cienkie wałki, które kładziemy na szeroką, płytką blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 5 - Paluchy żytnie pełnoziarniste foto
6
Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez około 20 minut.
Krok 6 - Paluchy żytnie pełnoziarniste foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 11.02.2014 19:13
rewelacyjne
Alex_M 24.01.2014 14:00
rewelacja :)
caralajna 21.01.2014 16:45
uwielbiam paluchy do przegryzania, żytnich jeszcze nie piekłam, fajny pomysl
aisoglam 21.01.2014 16:15
Fantastyczne pieczywko :)
Romanowka 20.01.2014 16:17
Super dodatek do zup!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak