Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażany w anyżowym sosie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 2
czosnek 6 ząbków
sól
bulion warzywny 1,4 szklanki
sos
sos sojowy pół szklanki
miód 3 łyżki
rodzynki pół szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażany w anyżowym sosie

Umyte bakłażany,osuszone pokroić w plastry ,cebulę i czosnek posiekać.Na patelni zeszklić cebulę wraz z czosnkiem, wkładamy plastry bakłażana i smażymy na złoty kolor , następnie skrop bulionem ,może być nawet gorąca woda i dusimy pod przykryciem do 8 minut.W między czasie rodzynki umyć i odsączyć ,anyż utłuc w możdzierzu,Do rondelka wlewamy sos sojowy dajemy miód -może być spadziowy,lipowy, gryczany czy prawdziwy ,następnie dodajemy anyż i rodzynki,przykrywamy i zostawiamy na 30 minut,aby wszystkie aromaty dobrze się połączyły .Usmażonego bakłażana przekładamy na żaroodporny półmisek,polewamy przygotowanym sosem ,przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na 5 godzin ,gdybyśmy chcieli podać to wstawmy do piekarnika nagrzanego do podgrzania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 14.01.2014 21:31
fajny przepis
gosia56 14.01.2014 11:23
ciekawe jak to smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak