Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab wędzony herbaciany

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marynata
soli 1 łyżeczka
granulowanego czosnku 1 łyżeczka
ostrej papryki 1/2 łyżeczki
marynaty do mięs teriyaki 3 łyżki
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżki
Do wędzenia :
czarnej herbaty 4 łyżeczki
liściastej Earl Grey
cukru trzcinowego 1 łyżeczka
kilka ziaren jałowca
kilka gałązek
świeżego rozmarynu
ketchup 2 łyżki
schab bez kości 700 g
ryż biały 1/4 szk

Przepis i sposób przygotowania na: Schab wędzony herbaciany

Kroki postępowania

1
Umyty schab osuszyć. Składniki na marynatę połączyć ze sobą dokładnie mieszając i tak przygotowaną natrzeć mięso. Potem przełożyć je do naczynia próżniowego albo innego z pokrywką na kilka godzin. Gdy schab się zamarynuje przygotować sobie pozostałe narzędzia do wędzenia czyli głęboką patelnię, folię aluminiową i pokrywkę. Dno patelni wyłożyć dwoma warstwami folii, pokrywkę także owinąć folią bo wszystko musi być szczelne. Składniki do wędzenia wymieszać ze sobą, wsypać na dno patelni i lekko rozprowadzić po jej dnie. Następnie z patyczków do szaszłyków wykonać kratkę do wędzenia lub użyć gotowej metalowej jeśli średnica będzie odpowiednia.
Krok 1 - Schab wędzony herbaciany foto
2
Rozgrzać patelnię i położyć na kratce mięso, przykryć szczelnie pokrywką i zostawić na dużym ogniu 5 minut.
Krok 2 - Schab wędzony herbaciany foto
3
Potem zmniejszyć ogień i tak zostawić schab na 60 -70 minut w zależności od jego grubości.
Krok 3 - Schab wędzony herbaciany foto
4
Po uwędzeniu zostawić mięso jeszcze pod przykryciem na jakiś czas a potem przełożyć na talerz.
Krok 4 - Schab wędzony herbaciany foto
5
Kroić gdy wystygnie i podawać zamiast wędliny do pieczywa.
Krok 5 - Schab wędzony herbaciany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 10.01.2014 22:43
super schabik,musi być przepyszny
Anna169Hosz 10.01.2014 22:06
Ciekawy przepis, muszę wypróbować.
halina17 10.01.2014 21:47
Dobry schab.
Megg 10.01.2014 20:48
wyśmienity schabik
Pyszota 10.01.2014 20:14
z herbatą... bardzo ciekawe
Olga_SK 10.01.2014 20:13
Świetny pomysł. Ależ to musi mieć boski aromat :)
dwa pokoje z kuchnią 10.01.2014 19:44
bardzo interesujący pomysł z tym wędzeniem Bardzo ciekawi mnie ten dodatek herbaty

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak