Przepis i sposób przygotowania na: Babka z mielonymi orzechami i kakao
Kroki postępowania
Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami.
Dodajemy zmieszane mąki z proszkiem do pieczenia.
Ubijamy białka.
Białka łączymy z powstałą wcześniej masą. Po połączeniu ciasto na babkę dzielę na dwie części.
Do jednej z części ciasta dodaję zmielone orzechy (łącze ciasto z orzechami).
Do drugiej części dodaję kakao.
Do przygotowanej wcześniej formy* (wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą) nakładam jasną część ciasta (ta z orzechami).
*keksówka ok. 25 cm.
Nakładam na jasną część ciemną (tą z kakao) i wstawiam do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut.
Babkę po upieczeniu wyjęłam na deskę i delikatnie posypałam cukrem pudrem.