Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ziemniaczana

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1
czosnek 2 ząbki
por 10cm
marchew 2 sztuki
ziemniaki 0,5 kg
masło 2 łyżki
serek topiony 100 g
majeranek 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
gałka muszkatołowa 1 duża szczypta
natka pietruszki 0,5 pęczka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ziemniaczana

Kroki postępowania

1
Cebulę i pora obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć. W rondlu przesmażyć por i cebulę na maśle. Pod koniec dodać czosnek.
Krok 1 - Zupa ziemniaczana foto
2
Ziemniaki i marchewki obrać, umyć, pokroić. Wrzucić do rondla, przesmażyć. Zalać wodą i gotować do miękkości warzyw.
Krok 2 - Zupa ziemniaczana foto
3
Doprawić solą, pieprzem, gałką i majerankiem. Wrzucić serek topiony i mieszając podgrzewać aż się rozpuści.
Krok 3 - Zupa ziemniaczana foto
4
Natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać. 3/4 wsypać do zupy i zamieszać, resztę odłożyć do dekoracji.
Krok 4 - Zupa ziemniaczana foto
5
Zupę rozlać do talerzy, każdą porcję posypać natką i podawać
Krok 5 - Zupa ziemniaczana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 21.01.2014 08:47
pyszna zupka chyba taką zrobię
anemon 20.01.2014 15:43
Smaczna jesienno-zimowa zupa.
teresa18 17.01.2014 20:28
Rewelacyjna
Kuchenka 17.01.2014 15:50
smakowicie wygląda
Beatris 17.01.2014 14:47
Porcyjkę zjadłabym z apetytem:)
Beata999 17.01.2014 11:00
Smaczna zupka,zaraz taką ugotuję.
Mniam 17.01.2014 09:30
Smaczna, codzienna zupa. Dość często taką robię, tylko że na bulionie.
w mojej kuchni 17.01.2014 08:31
same pyszności podano
Magula 17.01.2014 08:16
Apetyczna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak