Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto 3 bit
Ciasto 3 bit łączy w sobie trzy masy: krówkową (kajmakową), budyniową i śmietankową. Każda z nich przedzielona jest herbatnikami. To proste ciasto, które nie wymaga pieczenia! Polecam je na przyjście gości czy do popołudniowej kawy. Ciasto 3 bit często gości w mojej kuchni.
Masa budyniowa: Z mleka odlać kubek, resztę doprowadzić do wrzenia. W pozostawionym kubku mleka rozpuścić budynie i cukier, wlać miksturę do gotującego się mleka, energicznie mieszając minutę. Budyń odstawić do wystudzenia. Po tym czasie dodać masło i utrzeć mikserem na gładką masę.
Masę krówkową przełożyć do garnuszka, dodać mleko i podgrzać. Schłodzoną śmietankę ubić, ewentualnie posłodzić.
Blachę wyłożyć herbatnikami (można wyłożyć też boki). Na warstwę ciastek wylać masę krówkową, a na nią wyłożyć kolejną warstwę herbatników. W następnej kolejności wylać masę budyniową i jeszcze raz ciasto pokryć herbatnikami. Na końcu wyłożyć bitą śmietanę i całość posypać startą czekoladą.
Ciasto należy schłodzić najlepiej przez całą noc. Smacznego!