Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ryż smażony curry z grzybami mun i kiełkami

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż brązowy 100 gram
kiełki słonecznika 30 gram
cebula 1 średnia
sól do smaku
curry 1 łyżeczka
chili wg uznania
cukier 1 łyżeczka
grzyby mun 20 suszone
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
kiełki 150 (nasion strączkowych)

Przepis i sposób przygotowania na: ryż smażony curry z grzybami mun i kiełkami

Ryż ugotować al dente wg wskazówek na opakowaniu w osolonej wodzie.
Grzyby namoczyć w wodzie przez 20 minut.
Cebulę obrać i rozdrobnić. Podsmażyć na oleju kokosowym lub innym z łyżeczką cukru. Dodać namoczone grzyby i kiełki nasion strączkowych (fasoli mung, cieciorki i zielonej soczewicy), mieszając smażyć koło 3 minut na średnim ogniu.
Następnie dodać ugotowany ryż i wszystkie przyprawy. Mieszając smażyć koło 5 minut, można w trakcie dolać trochę wody lub mleka kokosowego (które łagodzi smak).
Nakładać na talerze, udekorować kiełkami słonecznika lub innymi albo zieleniną.
Gotowe, smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 09.03.2014 06:47
smaczne danie
Katarzyna59 20.01.2014 09:47
bardzo smaczny
IwonaDD 20.01.2014 08:37
wspaniałe smaki !!!
Alex_M 19.01.2014 11:28
wspaniałe danie :)
olkaaa 18.01.2014 09:57
fajny przepis
fotoviderek 17.01.2014 11:00
Świetny przepis :)
Łucja 17.01.2014 09:51
świetne danie, zjadłabym z przyjemnością :)
patryska76 16.01.2014 21:25
Wygląda przepysznie ;-)
treonina 16.01.2014 21:17
bardzo lubię takie dania
anemon 16.01.2014 20:48
Bardzo ciekawe, dla mnie nowe smaki.
paulina2157 16.01.2014 20:42
fajne i proste jedzonko
sylwia_sl 16.01.2014 20:26
Ale fajne jedzonko :)
Romanowka 16.01.2014 19:35
zdrowe i pyszne!
kasienka23 16.01.2014 19:29
smaczne danie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak