Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody smażone w cieście francuskim

5.0
(35)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Lody smażone w cieście francuskim to ciekawa i niespotykana propozycja deserowa. Ich przygotowanie wymaga szybkiego działania, dlatego zabierając się za ich przygotowanie, koniecznie zaplanujcie plan pracy, by podane zaraz po usmażeniu zachwycały smakiem i konsystencją!

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
śmietanka kremowa 250 ml
jajko 1 sztuki
cukier 3 łyżki
mus truskawkowy 2 szklanki
melisa do dekoracji
truskawki do dekoracji
olej do smażenia

Porada

To pyszne połączenie ciepła z orzeźwiającym chłodem lodów. Zachęcam do takich eksperymentów w kuchni. Deser jest syty, więc jedna gałka lodowa wystarczy dla jednej osoby.

Przepis i sposób przygotowania na: Lody smażone w cieście francuskim

  • lody smażone
  • lody w cieście francuskim
  • lody na ciepło 

Jeśli sami zajmujecie się produkcją lodów - ten przepis z pewnością Wam się spodoba! Wystarczy, że z gotowej masy lodowej uformujecie gałki i zawiniecie je w kawałki ciasta francuskiego. Później wystarczy już tylko smażyć je na mocno rozgrzanym oleju i podawać! Idealny balans między gorącem, a zimnem gwarantowany, a lody smażone w cieście francuskim gotowe!

1. Jajka sparzamy. Tak przygotowane wybijamy do garnuszka. Dokładamy do nich cukier i ubijamy na kogel mogel.
Połowę śmietanki podgrzewamy. Ciepłą wlewamy do ubitych jajek. Przez około 1 – 2 minuty razem podgrzewamy, by masa delikatnie zgęstniała. Cały czas intensywnie mieszamy, nie pozwalamy, by mikstura się gotowała.

2.Studzimy.

3. Pozostałą śmietankę ubijamy na sztywno. Do ubitej dokładamy wcześniej przygotowaną masę. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do zamrażalnika.
Po godzinie zamrażania należy przemieszać masę.
Z zamarzniętych lodów formujemy gałki. Ponownie odstawiamy do chłodu.

4. Między czasie rozwijamy ciasto francuskie. Dzielimy na 6 porcji.
Wyjmujemy przygotowane gałki i owijamy je dokładnie ciastem. Ważne by lody były szczelnie zalepione, by nie wypłynęły w trakcie smażenie (wówczas olej może pryskać).

5. Owinięte gałki od razu smażymy na głębokim oleju. Olej należy wcześniej dobrze rozgrzać, by ciasto szybko się rumieniło. Czas smażenia wynosi około 1-2 minut.

6. Gotowy deser lodowy podajemy natychmiast z musem truskawkowym. Dekorujemy listkiem melisy i przekrojoną truskawką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 16.02.2014 19:18
Bardzo ciekawe.
pierniczkowo 17.01.2014 11:27
bardzo efektowny deser :)
Gabi44 16.01.2014 21:10
Robiłam panierowane w pianie i smażone we fryturze,a w cieście francuskim muszę spróbować.
babajaga1969 16.01.2014 18:22
ciekawy deser
probofka 16.01.2014 17:32
zawijam przepis :)
Kuchenka 16.01.2014 17:00
świetny pomysł
V_kuchareczka 16.01.2014 15:51
znakomicie wygląda
gosia1988 16.01.2014 15:39
rewelacyjnie wygląda
Barbara13 16.01.2014 15:35
Jaki rewelacyjny deser
ssylwiaa 16.01.2014 15:34
muszę w końcu wypróbować przepis na smażone lody ;)
Czyki 16.01.2014 15:23
Super pomysł:)
Renata9 16.01.2014 14:44
smaczny deserek
Rafał10 16.01.2014 14:36
robiłam już smażone lody... są boskie :) w cieście francuskim koniecznie muszę wypróbować!
monia2005 16.01.2014 14:25
Fantastyczny deser ,wygląda wspaniale.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak