Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjny pasztet z królika

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

królik 3 kg
podgardle wieprzowe 0,5 kg
wątróbka 30 dkg
marchew 3 szt
pietruszka 2 szt
seler 1 szt
cebula 2 szt
jaja 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
sól do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Ziele angielskie całe Prymat 6 szt
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjny pasztet z królika

Kroki postępowania

1
Mięso z królika, podgardle, wątróbkę i warzywa gotujemy w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego, soli i pieprzu. Gdy mięso będzie odstawać od kości, wyjmujemy i studzimy.
Krok 1 - Tradycyjny pasztet z królika foto
2
Zimne mięso oddzielamy od kości i trzykrotnie mielimy razem z ugotowanymi warzywami. Dodajemy bułkę tartą, jajka i gałkę muszkatołową. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy mocno na jednolitą masę.
Krok 2 - Tradycyjny pasztet z królika foto
3
Blachę natłuszczamy i posypujemy tartą bułką. Przekładamy wyrobioną masę dobrze uklepując i posypujemy odrobiną bułki tartej. Pieczemy ok 60 min w 200°C, aż ładnie sie przyrumieni i odstanie od blaszki.
Krok 3 - Tradycyjny pasztet z królika foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wojtek gosiniecki 04.04.2015 13:18
Witam wszystkich..Zrobiłem pasztet z tego przepisu i mogę go każdemu polecić , jest pyszny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak