Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z prażonymi jabłkami i cynamonem
Kroki postępowania
Zaczyn odstawiamy na 15minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Podgrzewamy aż pierwsza partia jabłek będzie bardzo miękka, wtedy dosypujemy resztę i jeszcze chwilkę razem podgrzewamy.
Roztapiamy i studzimy masło- osobno
Wyrabiamy ciasto.
Następnie ciągle mieszając dodajemy po trochę roztopionego masła.
Jeżeli ciasto będzie kleiste- podsypać mąką.
Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia- około 30 minut
Wycinamy większe koła, w środku ugniatamy miejsce pod jabłka
Można posmarować żółtkiem rozmąconym w 1/3 szkl mleka, żeby ładnie się zrumieniły podczas pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy na 180 st C
Po przestygnięciu polać lukrem i posypać dodatkowo odrobiną cynamonu.
SMACZNEGO!!!!