Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ravioli ze szpinakiem i ricottą

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
jajko 4 szt
oliwa 50 ml
sól 1/2 łyżeczki
szpinak świeży 200 g
ser ricotta 250 g
czosnek 4 ząbki
cebula biała 1 szt
Szczypiorek cienki 1 pęczek
natka pietruszki 1 pęczek
pomidorki koktajlowe 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Ravioli ze szpinakiem i ricottą

Kroki postępowania

1
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy dołek i wbijamy do niego 3 całe jajka. Dodajemy oliwę oraz szczyptę soli.
Krok 1 - Ravioli ze szpinakiem i ricottą foto
2
Zagniatamy ciasto, początkowo widelcem a następnie rękoma. Ciasto ma być gładkie i elastyczne, dość twarde. Zawijamy w woreczek foliowy i schładzamy w lodówce około 30 minut.
Krok 2 - Ravioli ze szpinakiem i ricottą foto
3
Szpinak płuczemy i siekamy.
Krok 3 - Ravioli ze szpinakiem i ricottą foto
4
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy posiekana drobno cebulę oraz 3 ząbki czosnku. Podsmażamy chwilę i dodajemy szpinak. Dusimy kilka minut. Schładzamy.
Krok 4 - Ravioli ze szpinakiem i ricottą foto
5
Do miski przekładamy ricottę, dodajemy podduszony szpinak. Wbijamy jedno jajko i dokładnie mieszamy.
Krok 5 - Ravioli ze szpinakiem i ricottą foto
6
Ciasto wałkujemy na cieniutki płat. Kroimy poziome szerokie pasy. Układamy farsz w niewielkich odstępach. Składamy pasy na pół i zlepiamy dociskając lekko palcami. Można posmarować miejsca łączeń woda. przekrajamy radełkiem w miejscach łączenia. Gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia.
Krok 6 - Ravioli ze szpinakiem i ricottą foto
7
Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy starty na tarce czosnek oraz posiekany szczypiorek i natkę. Podsmażamy około 3 minuty. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
Krok 7 - Ravioli ze szpinakiem i ricottą foto
8
Solimy odrobinkę i wrzucamy ugotowane ravioli. Podsmażamy. Wykładamy na talerz.
Krok 8 - Ravioli ze szpinakiem i ricottą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 09.01.2014 00:16
Dobre jedzenie.
Konczi 07.01.2014 07:50
uwielbiam !!!
adelajda 06.01.2014 12:23
pyszne ravioli
wedith1 06.01.2014 09:58
Oj zjadła bym takie ravioli :)
kriko 06.01.2014 09:13
bardzo lubie
Rycerz
Rycerz 06.01.2014 03:06
Ciekawy przepis
iwi 06.01.2014 00:39
Nie sposób przejść obojętnie obok takich pierożków
Marta11 06.01.2014 00:06
same pysznosci
Adamorek 05.01.2014 23:15
pyszniutkie danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak